Kosár

Hívjon minket! +36-30-468-9945

Ingyenes házhoz szállítás 450,000.- Ft vásárlás felett, az ország egész területén!

Zsindely felrakás hibák blogbejegyzés a zsindely.hu webáruházban

Zsindely felrakás hibák – mire vigyázzunk zsindelyezés során

A zsindely nagyon jó, megbízható, biztonságos tetőfedő anyag, a zsindely felrakás egyszerű, gyors és költséghatékony. Méltó helyet foglal el a tetőhéjalások széles palettáján. Gazdaságos tárolása és szállítása hatalmas előny a logisztika lebonyolításában. Kezelhetősége úgy szállítás, mint a zsindelyezés során kiváló. Az elkészült zsindelytető tartóssága, külleme, vízzárása és megbízhatósága vetekszik bármely más tetőfedési anyag és eljárás eredményével.

Mindez azonban egyetlen esetben igaz: ha a zsindelyt értő, gondos, a szabályokat következetesen betartó, a gyártó utasításait követő módon rakjuk fel. A zsindely felrakását blogsorozatunkban követheti végig.

Mik a zsindely felrakás tipikus hibái?

Sajnos hosszú a lista. Mivel a zsindely felrakása nem ördöngösség, túl sokan gondolják úgy, hogy minden különösebb képzés nélkül meg tudják oldani ezt a feladatot. Ráadásul egy nagyon rosszul felrakott zsindelyen sem látszik feltétlenül és azonnal, hogy nagy a baj… Sokszor csak évek múltán vagy nagyobb viharok esetén, esetleg egy 4-5 napos lassú, áztató eső után derül ki, hogy a bátor, „ügyes kezű” ezermester csak messziről látott zsindelyt azelőtt, hogy felvállalta volna az adott munkát.

Mit lehet tenni, hogy a zsindely felrakás tökéletes legyen?

KÉPEZNI magunkat, a kivitelezőt, a mestert, az ácsot…. számon kérni a gyártó támasztotta követelményeket tetőnk kivitelezése során. Bizony, néha vissza kell bontani azt a pár sort zsindelyt a „fordított kezdősor” miatt, csak mert „húsz éve így csinálom!” Nos, nem úgy kell. Sajnálom. A végfelhasználónak 40-50 évig kell az adott tető alatt nyugodtan aludni, érdemes ezért vállalni a konfrontációt és kiállni a szakszerű beépítés mellett, akár a mesterrel szemben is.

Mit fedez a garancia?

IKO zsindely logo - zsindely.hu

A zsindely garancia az anyag „gyártási hibától való mentességét” szavatolja. Esetünkben az IKO, az általunk forgalmazott zsindely gyártójaként szavatolja a végfelhasználónak, hogy tökéletes zsindelyt kap. Azonban az IKO gyárában is emberek dolgoznak. Sőt! Még az egyébként legfejlettebb technológiát alkalmazó automata gépsor is tud nem teljesen tökéletes zsindelyt gyártani, amit aztán természetesen eltávolítanak a programból a minőség ellenőrzési eljárás részeként. Mégis lehetséges, hogy átcsúszik valami a szigorú ellenőrzésen, felkerül a tetőre és később beázást okoz.

Ugyan mi itt a VNV Kft-nél az IKO forgalmazóként eltöltött 17 év alatt ilyen esettel nem találkoztunk, de van ilyen. Ilyenkor a gyár jótáll az adott termék garanciális feltételei szerint. Az IKO Platina Időszaka alatt ez azt jelenti, hogy a gyártó állja a hibás zsindely leszedésének, elszállításának, az új zsindely felrakásának  anyag- és munkadíj költségét. Az IKO Platina Garancia részletes leírását a gyártó honlapjának blogbejegyzésében olvashatja részletesen.

És mi az, amit egyetlen gyártó egyetlen garanciális vállalása sem fedez?

A szakszerűtlen, nemtörődöm, tájékozatlan, szájhagyományra épülő, harminc évvel ezelőtt járatos, elavult vagy már akkor is hibás elképzelésen alapuló zsindely felrakás miatt kialakuló hibák okozta beázásból eredő reklamációt.

Nem fair a zsindelyt, mint anyagot becsmérelni azért, mert a szakszerűtlen felrakás miatt nem tud teljesíteni. A cserép sem tudna. A lemezfedés is felválna a szélben, ha nem rögzítenék jól. A terméspala is beázna, ha szögekkel ütnék át felrakás után. A cserepes lemez is átengedné a vizet, ha a vápák középvonalában akkurátusan végig flexelné a kivitelező! Miért várjuk hát el, hogy a zsindely mindezt kacagva kiállja???

Milyen zsindelyezés során előforduló hibákra kell figyelni?

Akkor most jöjjön a szégyen lista… ahogy mondani szokták, a teljesség igénye nélkül. Az alább felsorolt hibák okozzák a zsindely reklamációk zömét és ha ezek a zsindely felrakás hibák nem lennének, a zsindely azon a magas elfogadottságú pozíción foglalna helyet nem csak a magánemberek, de az építész szakma megítélésében is, amely őt egyébként hasznossága és teljesítménye miatt megilletné.

  1. Hibás vagy hiányzó kezdősor
  2. Tetőlejtés nem megfelelő mértéke
  3. Alátétlemezzel kapcsolatos hibák, hiányosságok
  4. Szellőzés hibái
  5. Színblokkok kialakítása a zsindely tetőn
  6. Szögelés hibái, pozíció, szögválasztás
  7. Gerincképzéssel kapcsolatos hibák
  8. Vápák zsindelyezése során elkövetett hibák
  9. Az elkészült zsindelytető utólagos kilyukasztása bármivel
  10. Áttörések, kivezetések, tetőtárgyak zsindelyezési hibái

Vegyük tehát egyesével, hogy keletkeznek ezek a zsindelyezési hibák, mit rontanak el sokan a zsindely felrakás során és hogyan kell helyesen felrakni a bitumenes tetőzsindelyt.

1. Hibás vagy hiányzó kezdősor

Nagyon gyakori hiba. A szakmában még ma is tartja magát a tévhit, hogy a zsindely első sora alá bekerülő kezdősor elem (vagy nulladik sor) az egyrészt felesleges, másrészt egy teljes zsindely lap 180 fokos megfordításával kialakítható. Ennek a tévhitnek az az alapja, hogy kb. 25 – 30 évvel ezelőtt volt olyan gyártó, illetve annak magyar forgalmazója, aki egy tetőfedő generáció fejében elültette ezt a gondolatot, amit azóta onnan kigyomlálni szinte lehetetlen.

Zsindely hiba - fordított kezdősor - zsindely.hu
Zsindely hiba – fordított kezdősor – zsindely.hu

Miért rossz a fordított kezdősor?

A megfordított egész zsindely, az arra, ugyanoda felrakott első sort alkotó zsindely és az arra ráfedő második zsindelysor három magas réteget alkot, míg a tetőn mindenhol máshol kettős fedés jön létre. Ez a „pukli” jól kivehető utólag is és tettenérhető általa ez az elemi zsindely felrakási hiba. Ez a hiba nem pusztán esztétikai: a kezdősor elem egyik legfontosabb funkciója, hogy az első zsindelysor tagozatainak ragasztást biztosítson. Amennyiben szakszerűen, pl. egy Superglass 3T téglány zsindely tagozatainak eltávolításával kialakított kezdősor elemmel indítjuk a tetőt, úgy már az első zsindelysor tagozatai alatt is, pont az előírásos helyen lesznek ragasztási pontok, amik a nap melege által indukált ragasztás segítségével pont ugyanúgy rögzítik az első zsindelysor tagozatait, mint a tető összes többi zsindelyének esetében.

Szabályos kezdősor - zsindely felrakási hibák - zsindely.hu
Szabályos kezdősor

„Fordított kezdősor” esetén az öntapadó pontok sokkal magasabbra kerülnek, mint a szabályosan kialakított kezdőelem esetén és az első sor leragadásában szerepet vállalni nem tudnak elhelyezkedésük miatt. Ennek a ragadásnak a hiányában a szél megkezdheti a tetőt az eresznél és letépheti a zsindelyt.

2. Tetőlejtés nem megfelelő mértéke

Az IKO zsindelyeket 9,5°-tól 90°-ig lehet felrakni. Ez annyira egyszerű, hogy magyarázni is kár. A 9,5° alatti tetőlejtés egy másik szakma, a vízszigetelés témakörébe tartozik, aminek nem a zsindely az anyaga, hanem a vízszigetelő lemezek.

Ebben a témában nincs (sincs) helye kompromisszumnak… NEM fedhetünk zsindellyel laposabb tetőket. Pont. Be fog ázni. Rengeteg vevőnk próbál meggyőzni ennek az ellenkezőjéről. Önmagukat csapják be: mi elmondjuk, hogy nem fog működni, mire jönnek a „De…” kezdetű mondatok. Nem szeretnénk hosszan ecsetelni, miért nem szabad laposabb tetőket zsindelyezni. A lényeg, hogy a zsindely, bármennyire is laposnak tűnik, pont ugyan azon az elven vezeti el a vizet, mint egy cserép: lefolyik róla. Ha nem elég meredek a tető, nem folyik le róla… Van persze teljesen öntapadó hátoldalú zsindely, ami ráadásul tökéletes vízzárást is biztosít, de még ezek sem tudnak vízszigetelő lemezként működni, mert nem azok. Az apró, negatív lejtésű szakaszok visszavezetik a hajszáleres, kapilláris vizet, ami télen visszafagy, eltépi a zsindely rétegeket egymástól és lassan, de biztosan beázást okoz.

Még a 9,5°-os tetőlejtés is kivételes, és az IKO úttörő Cambridge Xtreme 9,5° zsindelyével fedhető kizárólagosan, egészen 15°-ig és nagyon szigorú alátétlemez előírások mellett. Csak ettől a 15°-os dőlésszögtől kezdve válogathatunk kedvünkre a többi zsindely között. 85° felett ismét szűkül a kör és csak IKO öntapadó Shield zsindelyek használhatók.

3. Alátétlemezzel kapcsolatos hibák, hiányosságok

Zsindely alátétlemez kell. Ez egy rendszer. Ahogy kell a tetőbe fólia, a padlóba szivacs, a betonba vas vagy az EPS hőszigetelésre háló: ugyanígy áll össze a zsindely fedés rendszere, aminek szerves része az alátétlemez.

Az alátétlemez véd a szél hajtotta eső ellen, az akár kivitelezési hiba miatt, akár valamilyen külső, fizikai behatás miatt a tetőszerkezetbe kerülő víz ellen, levezeti a zsindely alá valahogy bekerült nedvességet. Természetesen védi a tetőt a kivitelezés alatt is, de utána is.
Ezért figyelmet kell fordítani az előírásos átlapolásra, illetve arra, hogy minden célra a megfelelő alátétlemezt válasszunk. Laposabb tető esetén válasszuk a teljesen öntapadó hátoldalú Armourbase Stick alátétlemezt, kicsit meredekebb tetőnél használhatjuk az Armourbase Pro Plus öntapadó csíkkal gyártott lemezt, illetve mindenhol máshol a „sima” Armourbase Pro és ECO zsindely alétét lemezeket.

Szintén elévülhetetlen szerepe van az alátétlemezeknek a vápák vízzáró módon történő kialakításában is.

4. Szellőzés hibái

Ez az a téma, amiről hasonlóan terjedelmes blogbejegyzést lehetne írni önmagában. A zsindely tető = kiszellőztetett tető. Így találták ki, alkották meg. Mérnökök, termékfejlesztők egy évszázados tudását tükrözi mindaz, amit ma modern bitumenes zsindelynek nevezünk. Ne írjuk felül ezt a tudást. Ne hagyjuk ki a tetőszellőzőt, mert valaki azt mondja, nincs arra szükség. Meg azért, mert „lyuk van az oromfalon”. Ez szamárság. Nem a padlásteret kell szellőztetni és nem valami mikroklimatikus misztikumról szól a zsindely szellőzés.

Egészen egyszerűen biztosítani kell a meleg, páradús levegőnek, ami megtalálja az útját a ház különböző szerkezeti elemein keresztül egészen a tetőzugig, hogy el tudjon távozni a tetőszerkezetből. Ha ezt nem oldjuk meg, akkor a pára a szerkezeten lecsapódik, lassan lecsorog, és az útjába kerülő faszerkezetet az évek alatt rothasztja, korhasztja. Még szerencsések vagyunk, ha megjelenik a víz a lakótérben, hiszen akkor felfigyelünk a problémára és van esélyünk megoldani azt.

Van a szellőzés hiányának egy másik, nem kevésbé destruktív hatása, ami a zsindely korai elöregedéséhez vezet. Ez a hősokk hatás, ami a kinti és a benti hőmérséklet különbség miatt éri a zsindelyt a hirtelen változások esetén. (Pl. egy nyári zivatar)

Technológiai hiba

Egy másik hiba a különböző szellőzési eljárások keverése. Soha nem szabad egy tetősíkon keverni pontszellőzőt és turbina szellőzőt, vagy turbina és gerincszellőzőt, vagy gerinc- és pontszellőzőt. Válasszuk ki a leghatásosabb szellőztetési metódust az adott tetőgeometriához és ragaszkodjunk ahhoz.

A szellőzéssel kapcsolatban elkövethető következő hiba a levegő ereszszegélynél kialakított beömlő nyílásának elzárása. Hiába építünk be megfelelő mennyiségű tetőszellőzőt, az a levegő nem tud kimenni a gerincnél, ami nem tud bejutni az eresznél… kell a beömlő nyílás ahhoz, hogy a kürtő hatás létre tudjon jönni a nap melege által felforrósodott tetőn és behúzza a hideg levegőt alul és kitolja a páradús, meleg levegőt fent.

Ide sorolható a következő zsindely szellőzési hiba: a szarufa közti szigetelés felnyomása a deszkázat alsó felületére. Ekkor elzárjuk a levegő útját, és még tökéletesen kialakított be- és kiömlőnyílás esetén sem fog működni szellőzésünk.

Egy utolsó, szinte szégyenteljes hiba: a szellőzők alatt vágjuk ki az OSB-t vagy a deszkázatot, a megfelelő méretben. Nevetséges, de találkoztunk már gyönyörűen felrakott szellőzőkkel, amik alatt érintetlen volt a fogadó felület. Ki kell azt vágni…

5. Színblokkok kialakítása a zsindely tetőn

Zsindely felrakása | Színblokk zsindely tetőn | Blog | zsindely.hu
Színblokk zsindely tetőn | Blog | zsindely.hu

Kevés zsindely felrakás hiba látszik azonnal és messziről, ez kiabál! A gyártó előírása szerint a zsindelyt úgy kell felhordani a tetőre a mester keze alá, hogy 3-4 csomagot felbontunk és azokból keverve vesszük ki a lapokat, hogy ezzel minimalizáljuk az egyes zsindely lapok közötti színkülönbséget, illetve az esetleg árnyalatnyi eltéréseket mutató zsindelylapok egyenletesen oszoljanak el a tetőn. Szintén előírás, hogy a zsindelyeket átlósan, eltolással kell felrakni, tehát nem magunk előtt, egyet jobbra, egyet balra, egy egyenes szélű blokkot létrehozva, mert amennyiben ezt tesszük, pláne ha az anyag egyetlen zsindely csomagból érkezik: biztosak lehetünk abban, hogy egy egy méterszer két méteres, cakkos szélű színfoltot fogunk látni az elkészült tetőn.

6. Szögelés hibái, pozíció, szögválasztás

2021. február. Hatalmas viharok országszerte. Hívást kapunk, hogy Budapest belvárosában, a 9. emeletről potyog a zsindely az emberek, járókelők és nagy értékű, parkoló autók tetejére. Természetesen azonnal kiszálltunk, a gyártó képviselőjével egyetemben. Ezt találtuk:

Zsindely felrakási hiba - magas szögelés - blogbejegyzés a zsindely.hu webáruházban
Zsindely felrakási hiba – magas szögelés

Elképzelni sem szeretném annak a járókelőnek a zsindelyről, mint tetőfedő anyagról alkotott véleményét, aki aznap végig nézte a tűzoltók, katasztrófavédők kosaras műszaki mentését kilenc emelet magasságában. De erről a zsindely nem tehet!!!!! A szögelés hihetetlen szakszerűtlensége okozta ezt a vészhelyzetet.

A zsindely rögzítés, szegelés helyének fontossága

Ahogy mondani szokták: hol a hiba a képen? Gyakorlatilag egyetlen szöget sem ütöttek a megfelelő pozícióba, és egyetlen zsindely lapot sem rögzítettek előírásosan. A képeken látható „magas szögelés” egy sajnos tipikus és végtelenül amatőr hiba. MINDEN EGYES zsindely csomagon rajta van, hová kell ütni a szögeket. A Youtube tele van az IKO zsindely felrakási videóival. Mindenkinek nyomtatott Alkalmazástechnikai Útmutatót adunk át. Ezen az oldalon is letölthető a PDF Alkalmazástechnikai Útmutató. 5 perc utána járás és eligazítás a reggeli munkakezdés előtt – és nem kell költséges perekkel szembesülnie a kivitelezőnek.

Zsindely felrakás - a helyes, kettős rögzítés - blogbejegyzés a zsindely.hu webáruházban
Zsindely felrakás – a helyes, kettős rögzítés

A leggyakrabban elkövetett zsindelyezési hiba a szögelés terén a rossz helyre ütött szeg. A zsindelyszeget a kivágások felett 2,5 cm magasan, még a ragasztó pontok alatt, illetve a szélektől 2,5 cm távolságra kell ütni. Minimum 4 darab szöget kell egy zsindely lapba ütni. A pozíció azért fontos, mert az ide beütött szögek a felső zsindely mellett az alatta lévő zsindelyt is rögzítik, így egy zsindely lapot tulajdonképpen 8 szög tart fenn a tetőn. Szemben a fenti képen látható 2-3 szöggel.

A zsindelyszög előírásos anyaga, kiképzése, mérete

Szintén tipikus hiba a rossz méretű, anyagú szög használata. Az előírás az 1 cm fejátmérőjű, mángorolt vagy csavart szárú, rozsdamentes anyagból készült, minimum 25 mm szárhosszú szög használata.

Amennyiben a használt szög a fent leírt paraméterekkel rendelkezik, megengedett a szögbelövő gép használata is, azonban ekkor ügyelnünk kell a pneumatika pontos beállítására, hogy ne üssük túl mélyre vagy túl magasra a szöget. Kapocs, tűzőgép, bármilyen más varázslat tilos.

Zsindely felrakási hibák - tűzőkapocs
A képen egy tökéletesen elrontott zsindely felrakás látható
Használhatatlan tűzőgép-kapoccsal, rossz helyen, véletlenszerű rögzítések – az első szél letépi

Még egy megjegyzés: igen, a zsindelyt szögelni kell! Még az „öntapadó hátoldalú” zsindelyt is! A ragadás csak az egymás feletti zsindelyek EGYMÁSHOZ tapadását biztosítja, a tetőn a zsindely azért marad fent, mert odaszögelik.

7. Gerincképzéssel kapcsolatos hibák

A zsindely tető gerincét téglány zsindelyből alakítjuk ki az esetek döntő többségében. TILOS gerincet képezni laminált zsindelyekből azok merevsége és a laminált rész felválásának veszélye miatt, illetve hódfarkú zsindellyel, tekintve, hogy abból csak nagyon kis fedés alakítható ki, ami óhatatlanul a szögek idő előtti korrodálásához és fejvesztéséhez vezet. Ne hagyja magát meggyőzni a mestertől, akinek a zsindely felrakás a kisujjában van: nem rakható laminált zsindelyből a gerinc! Nem csak csúnya lesz, de technológiailag is hibás.

8. Vápák zsindelyezése során elkövetett hibák

A vápákban fut össze a két oldali tetősíkon összegyűlő vízmennyiség. Ez az a meder, amiben levezetjük a vizet a tetőnkről. Egyértelműen fontos tehát, hogy ez a csomópont tökéletesen vízzáró módon legyen kialakítva, megfelelő rendszer tartozékokkal, hiszen ettől függ, hogy a víz eltávozik-e a tetőnkről, vagy benéz hozzánk a padlástérbe…

A legmarkánsabb zsindelyezési hiba a vápában (de ha jól belegondolok, abszolút értelemben is), amikor úgy akarnak „szép, egyenes” vápavonalat kialakítani, hogy akkurátusan a vápa középvonalához vágják a kétoldalról összefutó zsindelyeket, majd „kikenik ragasztóval”. Brrr… NEM ejtünk semmilyen vágást a vápa középvonalától mért 30 cm-en belül! Nem is szögelünk 15-15 cm-en belül!!! Ránézni is tilos! Nem szabad utat engedni a víznek. Az IKO Alkalmazástechnikája pontosan leírja, hogyan tudunk tökéletesen vízzáró vápát képezni, hát képezzünk!

A vápát sokféle anyaggal boríthatjuk, a legjobb nyilván az IKO rendszertartozék, a zsindely színekben gyártott ArmourValley APP modifikált vápatakaró lemez. Ez az 1 méter széles vápalemez bombabiztos védelmet nyújt a víz behatolásával szemben, feltéve, hogy nem vágjuk végig a vápa esésvonalában…. és nem szegelünk a vápa közepében…és úgy általában betartjuk az IKO előírásait.

Amivel nem alakíthatunk ki vápát, az a téglány zsindely egy tagozatából kirakott vápa. Valamiért ez is olyan, mint a fordított kezdősor: nehezen kopik ki a köztudatból. Egy 3 tagozatú téglány zsindely egy-egy tagozata 33 cm széles, ami nagyon kevés ahhoz, hogy a vápát ebből alakítsuk ki vízzáróan.

9. Az elkészült zsindelytető utólagos kilyukasztása bármivel

Hihetetlennek tűnik, de rengeteg ilyen esettel találkoztunk a praxisunk alatt. Az elkészült, egyébként jól megcsinált zsindelytetőt mindenféle okokból szögelik, csavarozzák, lyukasztják… majd kikenik „sziló”-val, a magyar építőipar összetartó anyagával. Legyünk tisztába a ténnyel: elég egyetlen, az elkészült zsindelytetőn átütött lyuk, és a tetőnk garanciája elveszett. Ha valamit át kell vezetni a tetőn, arra vannak rendszer tartozékok. Ha valamit meg kell fogatni a tetőn, arra is. Egy dolgot nem tehetünk sem a kivitelezés alatt, sem pedig utána, a már elkészült tetőn: nem üthetjük át az elkészült zsindely rétegeket semmivel. Pont.

10. Áttörések, kivezetések, tetőtárgyak zsindelyezési hibái

És ha már áttörések: mindenhez használjunk rendszertartozékot! Antenna, strangszellőző, elektromos kiállás, telefonkábel? Mindet ki- vagy be lehet vezetni vízzáró, szakszerű, professzionális módon, rendszerelemekkel. Használjuk azokat! A bitumenes ragasztó, még a legjobb is, elöregszik idővel és hiába kenjük ki gazdagon, előbb vagy utóbb a nem szakszerű kivezetés behatolási ponttá válik a víz számára. Ezeket az áttöréseket érdemes már a zsindely felrakás során beépíteni még akkor is, ha akkor éppen még nem kerül fel a tetőre az antenna vagy nincs beépítve a vizes helyiség, ahonnan majd a strangszellőző vezeti ki a párát, mivel ezeket a rendszer tartozékokat igazán vízzáró módon a zsindely felrakás munkájával párhuzamosan tudjuk leginkább vízzáró módon beépíteni. Utólagosan is lehetséges természetesen, de a legjobb a tető kialakításával egyidőben.

Összefoglalva

Sajnos egy blogbejegyzés kevés annak a temérdek hibának a részletes ismertetésére, amivel munkánk során nap, mint nap szembesülnünk kell. Szerencsére nagyon sok vásárlónkat el tudunk látni megfelelő javaslatokkal, tanácsokkal még a felrakás előtt, ami nagyban csökkenti a fent felsorolt hibák elkövetésének lehetőségét és ugyanez motiválta ennek a blogbejegyzésnek a megszületését is.

Ezek az itt tárgyalt hibák, kivitelezési „bakik” később rengeteg bosszúságot, költséget, idegeskedést és jogi hercehurcát okoznak, ami azért végtelenül szomorú, mert egy kis felkészüléssel, odafigyeléssel, a gyártó előírásainak betartásával mind elkerülhetők.

KÉRDÉSE VAN? Kérdezne tőlünk ezekkel a pontokkal kapcsolatban? Ossza meg velünk és mi legjobb tudásunk szerint megválaszoljuk azt! Nyissunk vitát, BESZÉLJÜNK A ZSINDELYRŐL!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × kettő =

Ingyenes házhoz szállítás

450,000.- Ft vásárlás felett!

Visszáru lehetőség

A megmaradt terméket visszavesszük

Akár 30 év garancia…

... benne a híres IKO Platina Időszak!

Biztonságos fizetés

SSL titkosított pénztár