Hívjon minket! +36-30-468-9945

Ingyenes házhoz szállítás 450,000.- Ft vásárlás felett, az ország egész területén!

Zsindely felrakása | Blog | zsindely.hu

Zsindely felrakása, zsindelyezés

1. rész – Indulunk! A zsindely felrakása: alapok.

A zsindely felrakása olyan tényező, ami döntően befolyásolja a bitumenes tetőzsindely élettartamát. Meghatározza esztétikumát, szél- és viharállóságát, tartósságát és még rengeteg mindent. Fontos ezért, hogy tisztában legyünk a zsindely felrakás, zsindelyezés minden tudnivalójával. Akár mi magunk rakjuk fel a bitumenzsindely tetőt, akár a mestert szeretnénk megfelelően felügyelni, szükségünk lesz erre a tudásra.

A zsindely felrakás alfája és ómegája – a gyártó előírásai

Zsindelyezés terén annyi tévhit látott már napvilágot, hogy külön blogbejegyzés készül az ökörségek témakörében. Pedig a technikai mai színvonalán végtelenül egyszerű hozzáférni az autentikus információhoz, ami nem más, mint a gyártó IKO Sales Alkalmazástechnikai Útmutatója! Nem kell mást tennünk, mint betű szerint ragaszkodnunk az abban foglaltakhoz. Ebben az esetben nem fordulhat elő az, hogy a zsindely tető nem a megfelelő módon kerül kivitelezésre. Egyszerű, ugye?

Hát, néha úgy tűnik, hogy nem az. Folyamatos harcban állnak csapataink a kreatív, ötletelő vagy pont a „hagyományokat” tisztelő és azokon változtatni képtelen megoldásokkal szemben. Néha hiába minden, hiába mondjuk el, hogy 5°-os tetőre nem lehet zsindelyt rakni. Azt is, hogy a fordított kezdősor már 20 évvel ezelőtt is szakszerűtlen volt, hogy szögelni ott és annyi szöggel kell, ahogy írva vagyon: sokszor találunk süket fülekre.

Egy teljes blogbejegyzést szenteltünk a zsindely felrakási hibáknak. Ebben részletesen taglaltuk, mik a zsindely felrakás hibái. Ezek a hibák később több tíz- vagy százezer forintos költséget, esetleg a tető teljes cseréjének, átzsindelyezésének szükségességét eredményezik.

IKO zsindely – csak a legjobbat!

IKO zsindely logo - zsindely.hu

Mi az IKO mellett törtünk lándzsát. Ezért aztán az IKO alkalmazástechnikáját oktatjuk, adjuk tovább, próbáljuk – mint például ebben a blogbejegyzésben is – népszerűsíteni, elfogadtatni, megértetni. Miért?
Nem szeretünk reklamációkra járni, frusztrált, elégedetlen végfelhasználóknak elmagyarázni, hogy elsőre sokkal, de sokkal egyszerűbb lett volna JÓL megcsinálni a zsindelytető kivitelezését, mert utólag csodát tenni már sokkal nehezebb/költségesebb/bosszantóbb.

Aztán, mert az IKO maga is tevékeny részt vállalt a zsindely tulajdonságait leíró Európai Szabvány, az EN544 kidolgozásában, mint a kontinens egyik vezető zsindely gyártója.

Mert az Észak-Amerikai kontinensen az IKO a top 3 zsindely gyártó között van, ami egy ilyen hatalmas piacon nem akármilyen teljesítmény. Ez záloga a tudásnak, minőségnek, elkötelezettségnek, a folyamatos termékfejlesztésnek.

Mert az IKO Magyarország Kft 1997 óta képviseli a cégcsoportot Magyarországon és teljes mellszélességgel áll minden felmerülő kérdés, probléma megoldása mögé. Állandó raktárkészletük garancia a folyamatos, magas minőségű anyagellátásra még a legdurvább piaci körülmények között is (erre nagyszerű példát adott a COVID-19 pandémia és a határok lezárásának hisztérikus korszaka).

Zsindely felrakása – az alapok

A zsindelyezés -legyen bár egyszerű és jól elsajátítható tudás- sok apró lépés, mozzanat megfelelő megismerését és kivitelezését tételezi fel. Így bejegyzésünket is több részre kell tagolnunk, hiszen egyetlen blogban túl hosszúra nyúlna, kezelhetetlen méretűvé dagadna a teljes folyamat leírása.

Ebben a bejegyzésben végig vesszük az alapokat, a zsindely felrakás legfontosabb kezdőpontjait.

Általános tudnivalók a zsindely felrakása, a zsindelyezés megkezdése előtt:

Szellőzés

A zsindely héjalás kettős, átszellőztetett tetőfedési eljárás. Tilos tehát a deszkázat alsó felületén bármivel megakadályozni a levegő szabad áramlását. (feltolt kőzetgyapot szigetelés a szarufák között, vagy felfalazott koszorú, ami belóg a szarufák közé, stb.) KÖTELEZŐ biztosítani a légrés alsó szélén beömlő nyílást, míg a gerincnél kiömlő nyílást (Pont-, gerinc– vagy turbina szellőző beépítésével). A légrés javasolt magassága minimum 3, de inkább 5 cm.

Amennyiben a deszka/OSB borítás közvetlenül a szarufákra van ütve, úgy szarufaközönként kell a kiszellőztetést biztosítani. Erre legalkalmasabb a gerincszellőző alkalmazása, nyeregtető esetén.

Zsindely felrakása - rétegrend | Blog | zsindely.hu
Zsindely rétegrend | Blog | zsindely.hu

A legjobb megoldás a tökéletesen kiszellőztetett zsindelytető kialakítására, ha a szarufákra fektetjük a páraáteresztő, vízzáró tetőfóliát, azt a szarufával párhuzamosan fektetett tetőléccel/stafnival lefogatjuk, majd erre a stafnira merőlegesen 15 cm széles, colos deszka rasztert rögzítünk, 40 cm-es deszkaközép távolsággal. Ezeken a deszkákon tudjuk aztán ütköztetni az OSB lap borítást.

Ez a konstrukció teljes és tökéletes hossz és keresztirányú áramlást biztosít a levegőnek, így egy-egy, max. 60 m2-es tetősíkot akár egyetlen turbina szellőző is kiszellőztet. Ez a raszterezés alkalmazható természetesen pont- vagy gerincszellőző alkalmazása esetén is.

FONTOS! TILOS a különböző szellőztetési technológiákat keverni egy tetőn belül!

Gyártási dátum

Azonos tetőfelületen nem tanácsos keverni különböző gyártási dátummal készült zsindelyeket. Nem gond, ha a megvásárolt zsindely csomagokon nem azonos a gyártási dátum, de igyekezzünk úgy elosztani a csomagokat, hogy az azonos gyártású termékek kerüljenek egy tetősíkra. A színárnyalati eltérés talán tetten érhető, ha két különböző napon gyártott zsindelyt egymás mellett, közelről vizsgálunk, de biztosan láthatatlan, ha a két színárnyalat két különböző tetőfelületre kerül.

Színblokkok és felrakási minta

Eltolásos zsindely felrakás | Blog | zsindely.hu
Eltolásos zsindely felrakás | Blog | zsindely.hu

Szintén a színblokkok elkerülését célozza az a gyártói ajánlás, hogy több (3-4) zsindely csomagot felnyitva, azokból egyenként 3-4 zsindelyt összeemelve vigyünk fel a tetőre, hogy így megkeverve homogenizáljuk az árnyalatnyi színeltéréseket és egy random, de homogén felületet hozzunk létre a tetőn.

Zsindely felrakása | Színblokk zsindely tetőn | Blog | zsindely.hu
Színblokk zsindely tetőn | Blog | zsindely.hu

Nagyon fontos, hogy a zsindely felrakása során a lapokat átlós eltolással kell rögzíteni, tehát szigorúan tilos egyet balra, egyet jobbra tolva a tagozatokon haladni felfelé a tetőn. Ha így teszünk, egy cikkcakkos foltot hozunk létre a zsindely felületen, ráadásul a zsindely dilatációja, hőmozgása is egy síkban feszíti az anyagot, ami szakadáshoz is vezethet extrém esetben.

A zsindelyeket fél tagozatos kötésbe kell rakni, a laminált zsindelyeket minimum 15 cm-es eltolással.

Hátoldali fólia

A fóliacsík a zsindely hátoldalán… NEM kell eltávolítani. Rá is van írva, hogy „Ne távolítsa el!”, mégis sokan próbálnak meggyőzni minket, hogy el kell távolítani a zsindely felrakása előtt. Nem, nem kell. A fóliacsík a zsindelyek csomagolásban történő összeragadását gátolja, a tetőn felrakva már semmilyen funkciója nincs.

Öntapadós zsindely | Blog | zsindely.hu
Öntapadós zsindely | Blog | zsindely.hu

Ez alól kivétel minden öntapadó réteggel ellátott IKO zsindely (Shield zsindelyek, plusz Cambridge Xtreme 9,5°), amelyek hátoldalát széles fólia takarás fedi, hasonló védelmi céllal. TERMÉSZETESEN ezt a fólia réteget el kell távolítani, hiszen meggátolná az öntapadó hátoldal SBS modifikált ragasztó felületének működését. De ez nem tévesztendő össze a hagyományos zsindelyek hátoldalán található és a ragasztási pontokat védő vékony fólia csíkkal! (amit rajta kell hagyni)

Gyári- és kézi ragasztás

Zsindely felrakása | Kézi ragasztás | Blog | zsindely.hu
Kézi ragasztás | Blog | zsindely.hu

A hagyományos (nem öntapadós) zsindely ragasztó csíkokkal kerül forgalomba, melyeket a nap melege aktivál. TILOS a zsindely felületét nyílt lánggal melegíteni, elősegítendő a ragasztó pontok aktiválását! Amennyiben hideg időben zsindelyezünk, használjunk a gyártó IKO által bevizsgált és jóváhagyott zsindelyragasztót. Természetesen erre a legalkalmasabb a rendszerazonos, saját bitumenből gyártott, SBS modifikált IKO Shingle Stick zsindelyragasztó.

Ragasszuk a zsindelyeket hideg időben, vagy nagy tetőlejtés esetén, amikor nem ébred elegendő nyomóerő, ami a két zsindelyt egymáshoz préselné.

Zsindely csomagok könnyű felbontása

Zsindely csomag felnyitása 2 | Blog | zsindely.hu
Zsindely csomag felnyitása | Blog | zsindely.hu

Nagy melegben vagy hosszabb tárolás után a zsindely csomagokban a lapok össze tudnak tapadni, függetlenül attól, hogy szilikon fólia csík hivatott ezt megakadályozni. Amennyiben ilyenkor a tagozatokat megragadva próbáljuk a zsindelyeket szétválasztani, majdnem biztosan darabokra tépjük a terméket.
A tökéletes és eddig minden esetben működő megoldás a következő: fektessük a bontatlan zsindely csomagot a földre, ragadjuk meg az egyik végénél és emeljük meg. Ezután rázzuk meg, mintha egy pokrócot ráznánk ki. Az sem baj, ha óvatosan ráhajtjuk az egyik rövidebb végét a másikra, persze ne törjük félbe a csomagot…. Érezni fogjuk, hogy a lapok szépen szétválnak a csomagban és elengedik egymást.
Ezután fordítsuk a csomagot a „hasára”, tehát a zsindely lapok háta nézzen felfelé. Ebben a helyzetben nyissuk fel a csomagot és a zsindelyt NEM a tagozatoknál, hanem az egybefüggő fejrésznél megfogva tudjuk egyesével kivenni a már szétválasztott zsindely lapokat.

Lábnyomok kialakulása a tetőn

És az utolsó gyári ajánlás: ne mászkáljunk a majd’ 80 C°-os zsindely tetőn… A zsindely anyaga bitumen és a bitumen bizony hőre lágyul. Bár bazalt zúzalék fedi a felső felületét, de az a napsugárzás UV hatásától hivatott megvédeni a belső bitumen hordozóréteget, nem a korzózó lábaktól. Amennyiben elkerülhetetlen, hogy a zsindely tetőre lépjünk, úgy tegyük ezt kora reggel és/vagy az esti órákban, amikor a közvetlen napsugárzás már enyhült és a bitumenzsindely felületének hőmérséklete normalizálódott.

A megoldás:

Csikó használata zsindely felrakáshoz | Blog | zsindely.hu
Csikó használata zsindely felrakáshoz | Blog | zsindely.hu

A zsindely felrakás során használjunk olyan szerkezeteket, amelyekkel megoldható, hogy ne lépjünk a már felrakott zsindely felületére. Sokféle megoldás létezik erre, ilyen a „csikó”, ami egy „Y” alakú, állítható dőlésszögű fémszerkezet, amit a zsindely alatt rögzítünk oly módon, hogy azt később ki tudjuk oldani. Ebbe a szerkezetbe fektetett pallón jár a tetőfedő a zsindely felrakás során.
Megoldható ugyanez -főleg laposabb tetőkön- oly módon, hogy egy Bramac lécet (5×5 cm) ütünk a felhajtott zsindely lap alá és ebbe lépünk, majd visszafelé haladva visszaszedjük azt és leragasztjuk a felhajtott tagozatokat.
FIGYELEM! Ezek az ötletek csak a meglévő gyakorlat bemutatását szolgálják, nem minősülnek javaslatnak vagy előírásnak! A munkabiztonsági előírások betartása mindenki számára kötelező (zuhanásgátló, védőfelszerelés, pl. kobak, csúszásgátló cipő használata, stb.) és nem képezi jelen blogbejegyzés tárgyát!


Fontos tehát, hogy a forró tetőfelületen ne járkáljunk. Ellenkező esetben lábunkkal ki fogjuk túrni a granulátumot a zsindely anyagát alkotó bitumenes felületből, így egy olyan behatolási pontot hozunk létre, ahol az évek során a napsugárzás UV tartalma roncsolja a bitument, ami a zsindely vízzáró képességének teljes elvesztéséhez vezethet.


Ezek voltak a zsindely felrakás általános tudnivalói, amelyekkel tisztában kell lennünk, mielőtt nekiállunk a munkának vagy megkezdődik nálunk a bitumenes tetőzsindely felrakása.

Következő blogbejegyzésünkben sorra vesszük a zsindely felrakása során szükségessé váló anyagok, szerszámok és eszközök listáját, áttekintjük, miként tud felkészülni a munkára, hogy aztán beleássuk magunkat a tényleges zsindely felrakási útmutatóba!

Amennyiben a fent leírtakkal kapcsolatban kérdése lenne, tegye fel a lent található hozzászólás űrlapon és mi a legjobb tudásunk szerint megválaszoljuk! Beszéljünk a zsindelyről!


Szerzői jogi figyelmeztetés: FIGYELEM!
Copyright | Blog | zsindely.hu

Tekintettel a tényre. hogy különböző tartalmainkat (szöveg, képek, stb.) konkurens weboldalak a múltban sorozatosan, több alkalommal törvénysértő módon, a szellemi tulajdont semmibe véve másolták, a következő figyelmeztetést javasoljuk komolyan venni minden ilyen céllal idelátogató részéről.

Jelen blogbejegyzés tartalma a szerző, Czidor Andrea szellemi tulajdona. Annak bármilyen másolása, idézése, felhasználása, kinyomtatása T I L O S ! ! ! ! A weboldal üzemeltetője a szerzői jog megsértése esetén minden előzetes figyelmeztetés vagy figyelemfelhívás nélkül szerzői jogi pert indít a jogsértést elkövető média (weboldal, nyomtatvány, stb.) kiadójával szemben, továbbá minden fórumon megtesz minden lehetséges lépést a jogsértő tartalom eltávolíttatása érdekében. A szerző több évtizedes szakmabeli munkássága során összegyűjtött tapasztalatait, képzéseinek, tanulmányainak eredményeit osztja meg ezen a felületen a témában segítséget, támpontot kereső érdeklődőkkel. Ezt a tudást rengeteg időbe és erőfeszítésbe került felépíteni. Kérjük konkurenseinket, hogy a saját képzettségükre, szakértelmükre támaszkodva generáljanak önálló tartalmakat, a szerző szellemi termékeinek eltulajdonítása helyett. Amennyiben mégis szeretné felhasználni bármilyen formában a jelen blogbejegyzés tartalmát, úgy a Kapcsolat menüpontban található elérhetőségeken vegye fel a kapcsolatot a szerzővel. Köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × négy =

Ingyenes házhoz szállítás

450,000.- Ft vásárlás felett!

Visszáru lehetőség

A megmaradt terméket visszavesszük

Akár 30 év garancia…

... benne a híres IKO Platina Időszak!

Biztonságos fizetés

SSL titkosított pénztár