Hívjon minket! +36-30-468-9945

Ingyenes házhoz szállítás 450,000.- Ft vásárlás felett, az ország egész területén!

OSB lap | 15 mm vastag | felhasználás, beépítés | zsindely.hu

OSB lap - a sokoldalú építőanyag

Mi az OSB lap? Hogyan készül? Mire használható? Miért tökéletes az OSB lap zsindely alá? Itt megtudhatja! - osb webáruház

OSB lap – a zsindely legjobb barátja

Miért OSB?

Az Oriented Strand Board (irányított szerkezetű faháncs tábla, szabad fordításban) az OSB lap angol nevének kezdőbetűiből kialakított rövidítés írja le azt a sokoldalú építőanyagot, amit nem csak zsindely alá alkalmaznak, mint tökéletesen egyenletes fogadófelületet, de rengeteg más céllal is beépítenek egyre nagyobb mennyiségben hazánkban is.

Az OSB lap elsődleges és legnagyobb felhasználási területe a könnyűszerkezetes házak építése, így természetesen az Észak-Amerikai kontinensen használják legnagyobb mennyiségben. Egy másik, hasonlóan sokat használt építőlemez a rétegelt lemez (Plywood, angolul), ez hazánkban kevéssé használt termék. Amerikában és Kanadában ez a faanyag is kedvelt fogadó felület zsindely fedés esetén.

Hogyan készül?

Az OSB gyártás folyamata rendkívül érdekes és végtelenül izgalmas annak, akit érdekelnek a technikai megoldások. Az EGGER német gyárában hatalmas hegyekben áll a feldolgozásra váró faanyag.

Első lépésként a fa kérgének eltávolítása történik meg. Ezt a lehulló faanyagot sem dobják ki természetesen – a gyártás során szükséges hő előállításban játszik fontos szerepet.

Ezután a faanyag egy gigantikus ceruza hegyezőnek tűnő, kielégíthetetlen étvággyal fogyasztó gépóriás torkában tűnik el folyamatosan. Ez a faháncs forgácsoló monstrum gyártja le azokat az apró, pár centiméter széles és hosszú faháncs darabokat, amelyek a kész OSB lap anyagát alkotják majd.

Faháncsból tábla

Ezután ezek a kis faháncs lemezek egy áztatáson mennek keresztül, ahol egységes gyanta réteget kap a felületük. A vezető gyártók már kizárólag formaldehid mentes gyantát használnak a fogyasztók védelmében.

Egy rázó asztalon ügyesen hosszanti irányba rendezik ezeket a csipszeket, így hozva létre az alsó és felső, látszó rétegeket, amelyekben a faháncs lemezek nagyjából hosszanti irányba néznek. A középső réteg(ek) rendezése természetesen a felső és alsó rétegekre merőlegesen kerül kialakításra, ezzel biztosítva a táblák minden irányba tapasztalható, hihetetlen méret- és alaktartását.

A 15 – 20 cm magasan egymásra halmozott és már irányítottan lefektetett faháncs matracból préselik össze a végül 18 mm vastag végterméket! Képzeljük el, mekkora nyomás kell ehhez és milyen hatalmas erő konzerválódik ezekben a táblákban, ami aztán tartósságukat, strapabírásukat és hosszan tartó felhasználhatóságukat eredményezi.

A kész OSB lap

Miután a présből kikerül ez a folyamatos OSB szőnyeg, egy precízen és párhuzamosan futó körfűrésszel vágják tábla méretűre.
Bár Magyarországon az 1,25 m x 2,5 m, tehát 3,125 m2 méretű táblák a leggyakrabban használt és keresett modellek, léteznek egyéb méretek és kiképzések is. Nút-féderes, kis méretű illetve kifejezetten tetőfedésre optimalizált táblák is készülnek, de rengeteg más felhasználásra is gyártanak speciális kialakítású termékeket. A „kültéri”, tehát jelentősen jobb vízállóságú terméket OSB 3-nak nevezzük.

Ezután a táblák már csak egy nagyon látványos, legyező alakú lapozó gépbe kerülnek, ahol szoba hőmérsékletűre hűlnek. Így lehet aztán raklapra rendezni és szállításra kész állapotban, lepántolva raktározni a termékeket.

Felhasználási területei szinte végtelenek. Vastagságuk függvényében használhatók térhatároló elemként vagy teherhordó szerkezet elemeként. Szintén használják palánk, kerítés készítésére. Ugyanakkor tökéletes födém és járófelület is kialakítható ebből a nagyszerű építőanyagból. Gyakran készülnek OSB lapból látható dobozolások beltéren csakúgy, mint az ereszalján vagy más, kültéri felületeken. Szintén találkozunk vele a könnyűszerkezetes házak határoló elemeiként vagy ezek födém anyagaként. Használják csomagolási célokra, strapabíró tároló elemek kialakítására, de végeláthatatlan azon feladatok sora, amire ezek a sokoldalú termékek tökéletes megoldást nyújtanak.

Mivel cégünk fő profilja az IKO bitumenes tetőzsindelyek importja és hazai disztribúciója, így mi a termék egyik legfontosabb felhasználási területére összpontosítunk: miért tökéletes választás az OSB lap zsindely alá? 

Amennyiben az IKO bitumenes tetőzsindely gyártása is érdekli, tekintse meg az IKO hivatalos honlapján az erről készült zsindely gyártás videót

OSB lap a zsindely alá – a tökéletes fogadófelület

Előzmények

A zsindely szakma nagyon sokáig egyszerű, 15 cm széles, gyalult colos deszkázatot használt a zsindely felrakás során. Ezek a deszkák adták azt a felületet, amire a zsindely rétegrend, tehát a zsindely alátét lemez, majd maga a bitumenes tetőzsindely került szögelésre.

Ideális esetben a deszkázat is megfelelő felületet képez a zsindely fedés kialakításához, azonban sajnos a legritkább esetben ideálisak a kivitelezés és az anyagválasztás körülményei. Amennyiben a deszkákat nem szárították ki tökéletesen, ha „múlt héten még a rigó fütyült rajta”, akkor bizony bármennyire is szépnek tűnik a kialakított felület első pillantásra, szinte biztosak lehetünk abban, hogy idővel és a nedvesség távoztával a fa vetemedni fog és magával húzza a zsindelyt is. Hullámok, „kottás” tetőfelszín alakul így ki, amely, főleg reggeli vagy esti súrolófényben rendkívül zavaró hatást kelt.

Természetesen a vetemedés mértéke lehet akár olyan nagy is, ami a tető vízzárásának megszűnését eredményezi, és így beázást produkál.

A deszkázat szintén rendkívül érzékeny az épület belsejében keletkező nedvesség, pára romboló hatásaira, így fokozottan játszanak döntő szerepet a kivitelezés során esetleg elkövetett hibák, kiváltképpen bármilyen, a szellőzést érintő szakszerűtlenség, hanyagság, hiba.

OSB – a megoldás minden bajra!

A fent felsorolt hibalehetőségek szinte mind megoldódnak, amennyiben OSB-vel alakítjuk ki a zsindely fogadó felületét. Természetesen itt is követnünk kell az építőipar által megkövetelt felrakási, beépítési utasításokat, mint például az eltolás elvét: a táblákat feles eltolással kell egymáshoz képest felrakni, ezzel biztosítva az erő egyenletes elosztását a tetőszerkezetben.
Szintén fontos a táblák tökéletes feltámasztása, tehát minden élnek valamilyen felületen (deszka vagy tetőlécből kialakított váz vagy szarufa) kell találkozni, tilos az éleknek a levegőben „lógva” találkozni. Ez alól kivétel a nút-féderes, kis táblás OSB.

Fontos az OSB lap vastagság

Zsindely alá jól méretezett fogadó felület való. Nem csak a táblák és az azokon fekvő rétegrend súlyával kell számolnunk, de a hóteher és a szélnyomás is jelentős terhelést tud hozzátenni a tetőnkkel szemben támasztott követelményekhez.

Amennyiben maximum 40 cm-enként alátámasztjuk a táblákat, úgy elegendő lehet a 12 mm vastag OSB lap. Ha a kiosztásunk ennél nagyobb, de nem haladja meg a 60 cm-t, úgy a 15 mm vastag táblákat javasolt használnunk. Ha még ennél is nagyobb a távolság az alátámasztások között, úgy szóba jöhet a 18 mm, 22 mm és/vagy a nút-féderes tábla használata.

Ritka, de szakmailag nagyon érdekes felhasználási terület a donga tetők, íves hajlatok, ökörszem ablakok feletti tetők kialakítása. Ezeken a köríves felületeken nagyon nehéz fogadó felületet képezni a zsindely alá, hiszen ennek a fogadó felületnek az egyik legjobb tulajdonsága a merevségükből adódó szilárdság, ami viszont ezekben az esetekben kifejezetten hátrányos. Ilyen íves felületeket egy lépésben nem lehet kialakítani a vastagabb lemezekkel, ám van megoldás: kivitelező partnereink elmondása szerint 2 rétegben alkalmazott 6 illetve 8 mm vastag táblákkal tökéletesen megépíthetők ezek a nagyon szép, hajlított felületek.

A fogadó felület kialakítása

Mire kell figyelni a zsindelyezés esetén, az fogadó felület OSB lap használatával történő kialakítása során? Nos, első körben ellenőriznünk kell, hogy a tetőszerkezet, a szarufázat lehetővé teszi-e a sík felület kialakítását. Más szóval ellenőrizzük, hogy a szarufák teteje egy síkban van. Amennyiben ez nem így lenne, úgy a fent már említett tetőléc vagy deszka raszter kialakításával egy időben, a tetőlécek (vagy deszkák) és a szarufák merőleges találkozásai alá elhelyezett távtartókkal be tudjuk állítani a lécváz síkját. Ez egy hosszadalmas, de a végeredmény szempontjából nagyon fontos fázisa a tető kialakításának.
Amennyiben a szarufák teteje síkban van, úgy azokra merőlegesen fektessünk a 10 cm széles deszka rasztert vagy ha elkerülhetetlen, akkor Bramac lécből kialakított lécezést. (A deszkázat sokkal jobb, pontosabb és szélesebb alátámasztást nyújtó felületet biztosít).

 

OSB lap beépítése | zsindely.hu

Az alátámasztás fontossága

Elsődleges feladatunk olyan alátámasztást adni a tábláknak, ami megfelelő alap nyújt minden, a tetőt érő fizikai hatás elviseléséhez. Nem csak a hóteher és a szélnyomás jelent komoly kihívást a tetőszerkezetnek (az önhordás feladatán túl). Létezhet olyan térgeometriai helyzet, ahol a szél szívó hatásának is ellen kell tudni állnia. Magas házak mellett vagy alacsony tetőlejtés esetén alakulhatnak ki ilyen helyzetek.
Természetesen a legfontosabb feladat, hogy az OSB lap táblák olyan alátámasztást kapjanak, amely jelentős ráhagyással képes elviselni a zsindely rétegrend elemeinek összsúlyát és a fent részletezett környezeti hatásokat anélkül, hogy síkjában, egyenességében, merevségében bármilyen deformitás állna be. Nem öblösödhet, huppoghat be, nem keletkezhetnek rajta bemélyedések, hullámok.
Ez azért fontos, mert a zsindelyek merev módon ragadnak egymáshoz. A kelleténél nagyobb mozgás a fogadó felületben ezt a merev kötést megtöri, szétpattintja és ezzel teret enged a zsindely mechanikai mozgásának, esetleges feltépődésének. Oka lehet a ragadás megszűnése a tető későbbi beázásának is.
A deszka raszter kialakításával megadjuk az OSB tábláknak azt a feltámasztást, amire szükségük van mindezen feladatok ellátásához.

Átjárható légrés

Még egy hatalmas előnye van a deszka raszter segítségével kialakított rétegrendnek: ahogy a deszkaváz megemeli az OSB lapokból kialakított fogadó felületet, úgy az ereszszegély alól érkező meleg levegő nem csak az adott szarufa közben tud felfelé haladni, hanem az egész tető szélességében el tud oszlani, hiszen a deszkák között átjárhatóvá válnak a szarufák közei. Nagyon fontos ez akkor, ha például pontszellőzők vagy turbina szellőzők beépítése mellett döntöttünk.

Pontszellőző alkalmazása esetén elvileg minden szarufaközbe be kellene egy szellőzőt építenünk, hiszen a szarufák tetejére beépített OSB esetén a szarufa közök nem átjárhatóak. Amennyiben azonban a fent leírt deszka raszter kialakítását választjuk, úgy elegendő 10 tetőnégyzetméterenként 1 darab pontszellőző beépítése. 

Ha úgy döntünk, hogy a táblákat közvetlenül a szarufák tetejére rögzítjük deszka vagy lécváz nélkül, akkor fontos olyan szellőztetési rendszert választanunk, amely minden egyes szarufaközt ki tud szellőztetni. Ilyen lehet nyeregtető esetén a gerincszellőző, amely tökéletes megoldás ilyen tetőgeometria esetén.

A deszka raszter kialakítása

Az első és legfontosabb teendő a fent bemutatott deszka raszter kialakítása során arról megbizonyosodni, hogy minden egyes vízszintes OSB sor találkozása biztosan egy deszka közepén legyen. A lenti részletes ábrán látható egyféle deszka távolság kiosztás, amitől természetesen el lehet térni. Legfontosabb, hogy minden lap alatt legyen legalább 4 deszka feltámasztás és hogy a lapok hosszú élei mindig deszkán ütközzenek. Ebben az esetben nem gond az sem, hogy a rövid élek alatt nincs teljes feltámasztás, hiszen a 125 cm nagy része az alatta futó 4 deszkán nyugszik.

A lenti javaslat ábrájában 10 cm széles deszkákkal, 80 cm-es szarufa kiosztással és nagy táblás OSB lapokkal (1,25 m x 2,5 m) számoltunk, így a lapok szélei 5 -5 cm-es feltámasztás kapnak a találkozási pontokon. 

A táblák rögzítését hosszú szegekkel vagy csavarokkal tehetjük meg, követve a gyártó és a hazai építési előírások követelményeit. Érdemes a szögelési pozíciókat úgy elhelyezni, hogy azok a deszka raszter és a szarufák találkozásaihoz essenek és olyan hosszú rögzítő elemet (csavart vagy szeget) használni, amelyik nem csak a deszkázatba, de a szarufákba is mélyen behatol.

OSB lap beépítése zsindely tető alá - deszkázat távolság kiosztás

Zsindely felrakás megkezdése – hogyan tovább?

Miután a fogadó felületet kialakítottuk, igyekezzünk a legrövidebb időn belül vízzáró réteggel fedni azt. Bár az OSB3 jelzésű táblák nagyobb ellenállást fejtenek ki a környezeti hatásokkal szemben, azért ezek a termékek sem tudnak a végtelenségig ellenállni az esőnek, nedvességnek. Szintén fontos, hogy ha már elázott a felület, mindenképpen várjuk meg annak teljes kiszáradását. Erre nem csak munkabiztonsági szempontból van nagy szükség (a nedves lapok életveszélyesen csúsznak!) de a zsindely felrakás sem kezdhető meg nedves felületen. Olyan pára és vízzáró rétegrendet fogunk létrehozni, amely bezárja az elázott tető nedvesség tartalmát, az nem tud eltávozni a rétegrendből.
 

Bádogozás

 Az első feladat a csepegtető lemez, az ereszszegély lemez felrakása. Ezt pár milliméterrel a táblák alsó szegélyén túllógatva, közvetlenül az OSB lapra szögeljük fel a tető teljes szélességében. Itt is, mint általában mindenhol, érdemes krétavonal kicsapó segítségével egy pontos és egyenes vonalat rajzolni, ami precíz és esztétikus munkavégzést tesz lehetővé.
 

Zsindely alátét lemez felrakása

Ezután, amilyen gyorsan lehet, borítsuk be az elkészült fogadó felületet bitumenes zsindely alátét lemezzel. Tartsuk be a gyártó előírásait a vízszintes és függőleges átfedések terén. Tájékozódjunk a különböző tetőlejtések esetén alkalmazandó zsindely alátét lemez fajták típusáról és felrakásuk módjáról.
Az alátétlemezeket kézi- vagy gépi szögeléssel (esetleg un. tacker segítségével) rögzítjük az OSB lap felületére. Nem érdemes túl sűrűn szögelni, hiszen minden, a zsindelyezés során beütött szög az alátétlemezt is rögzíteni fogja. Minél kevesebb lyukat ütünk az anyagon, annál kevesebb lehetőséget adunk a víznek a behatolásra. 
 

Megint bádogozás

Miután az ereszszegély lemezt és arra a zsindely alátét lemezt felraktuk, beépíthetjük a tető oldalainál található oromszegély lemezeket is. Ezeket az alátétlemez fölé építjük be. Az oromszegély lemezeket tilos átszögelni, mert így lehetőséget adunk a víz behatolására. Ezek rögzítését kis fém fülekkel (un. hafter) oldjuk meg.
 
És mikor mindezzel megvagyunk, kezdődhet a zsindely felrakás! De az már nem az OSB témakör, hanem egy teljesen más szakterület.
 

Az OSB lap előnyei

  • Milliméter pontos és derékszögű mérettartás
  • Nagy anyagsűrűség, tökéletes szögtartási erő és szögkitépési ellenállás
  • Segíti a tető hő- és hangszigetelését
  • Nem vetemedő, nagy táblaméret
  • Gazdaságos szállítás (kb. 250 m2 / raklap)
  • Hatékony, gyors munkavégzés, 3,125 m2 felület egy táblával lefedve
  • Tökéletesen sík felület, évtizedek múltán is
  • Gyanta tartalma miatt ellenáll a kintről vagy bentről érkező víznek
  • Vágható, alakítható, bármilyen tetőgeometriát felvesz
  • Hihetetlenül széles felhasználási terület a tetőfedésen kívül is

Összefoglalás

OSB – egy tökéletesen felhasználható, precíz és sokoldalú építőanyag, amely a zsindely felrakás során ideális, hosszan tartó és strapabíró felületet biztosít az IKO zsindelyek minden típusa alá.

OSB lap | Raktárról, azonnal, akár házhoz szállítással. | zsindely.hu
Zsindely alá, tető, fal építéshez. Raktárról, házhoz szállítással is. 12 mm, 15 mm vastag OSB azonnal. | zsindely.hu

Ingyenes házhoz szállítás

450,000.- Ft vásárlás felett!

Visszáru lehetőség

A megmaradt terméket visszavesszük

Akár 30 év garancia…

... benne a híres IKO Platina Időszak!

Biztonságos fizetés

SSL titkosított pénztár