Hívjon minket! +36-30-468-9945

Ingyenes házhoz szállítás 450,000.- Ft vásárlás felett, az ország egész területén!

Napelem IKO zsindely tetőn - zsindely.hu

Napelem zsindely tetőn – a zsindely garancia megőrzésével

Napelem IKO zsindely tetőn - zsindely.hu

Napelem zsindely tetőn – ideális kombináció!

Napelem zsindely tetőn – A zsindely tető ideális fogadó felület a napelem (fotovoltaikus naperőmű, PV panel) telepítéséhez. Nagyon nem mindegy azonban, hogyan rögzítjük a napelem paneljeit a tetőhöz, mert nagyon könnyen örökre elveszíthetjük zsindely tetőnk garanciáját!

Zsindely garancia a kukában

NAGYON FONTOS: a zsindely tető garanciája abban a pillanatban megszűnik, ahogy az elkészült zsindely felületet bármilyen célból, bármilyen tárggyal átszúrják. Nincs kivétel! Önt, mint a tető tulajdonosát és a napelem rendszer vásárlóját a telepítő cég alkalmazottai megpróbálják majd meggyőzni ennek ellenkezőjéről. Ezt különböző érvekkel próbálják elérni, („tömítős a csavart használunk”, „lefújjuk a csavar fejét szigetelő spray-el”, stb) de ettől függetlenül a zsindely garanciája elvész.

Ezek a szakemberek nem lesznek ott, amikor Ön garanciális felszólamlással él, mert beázik a tető. Ők napelemesek, mondják majd, tessék reklamálni a zsindely gyártónál. Azonban a zsindely gyártó a termékek gyári hibától való mentességét garantálja. A zsindely Önhöz tökéletes állapotban érkezett meg, azt a tetőfedő –remélhetőleg- tökéletesen követve az IKO alkalmazástechnikai útmutatóját építette be. Ezért a zsindely gyártója a garanciális felszólamlását el fogja utasítani és joggal.

Nem a levegőbe beszélünk! Már megkezdődtek azok a visszajelzések, amiket a tavalyi év során, dömping jelleggel és szakszerűtlenül felrakott napelemek okozta beázások miatt tettek meg felénk vásárlóink.

Egy komplett blogbejegyzést szenteltünk a leggyakoribb zsindelyezési hibákkal kapcsolatban. Ebben a blogban az elkövethető hibák terén az egyik legnagyobbként írjuk le az elkészült zsindely héjalás átlyukasztását – bármivel.

Napelem zsindely tetőn - átszögelni tilos - zsindely.hu

Tilos az Á...!

Remélhetőleg minden kétséget kizáróan világos ezek után, hogy az elkészült zsindely héjalást átfúrni SZIGORÚAN TILOS! Nem szabad a napelemeket a zsindelyen keresztül fúrt csavarral rögzíteni a tetőhöz, mert az azonnal érvényteleníti a zsindely garanciáját és szinte biztosan beázást fog okozni az elkövetkező pár évben.

Amit a napelemes szakma imád a zsindelyben, az okozza a legnagyobb problémát: könnyen járható, egyszerűen megfúrható, gyors, látványos munkavégzést biztosít. Ez azonban -ahogy a képen is látható- egy biztosan beázó, tönkretett zsindelytetőt eredményez.

A jó hír azonban, hogy van rá mód, hogy akár az új építésű, akár a már elkészült bitumenes zsindely tetőre napelem parkot telepítsünk oly módon, hogy a zsindely teljes gyári garanciája sértetlen maradjon. Ezzel a blogbejegyzésben ennek a részletes leírását találja.

Napelem zsindely tetőn – a tökéletes megoldás

Napelem zsindely tetőn való rögzítése úgy, hogy a garancia is megmaradjon? Természetesen rendszertartozékok használatával!!! Mint minden más tetőáttörésnek, úgy a napelemet rögzítő csavaroknak is úgy kell áthatolnia a zsindely rétegrenden, hogy a víz behatolását lehetetlenné tegyük ezeken a pontokon. Ahogyan az antennakimenet, strangszellőző és egyéb tetőáttörések sem áznak be, úgy a megfelelő napelem konzol használata esetén a napelemet rögzítő szerkezet is biztosítja hosszú évtizedeken át a tető integritását.

Eddig ugyan azt szajkóztuk, hogy elvész a zsindely garanciája, ha átfúrjuk az elkészült rétegrendet, de ez természetesen nem igaz egyetlen rendszertartozékra sem. Hiszen át kell fúrni a tetőt a pontszellőző alatt, a kémény is átbújik rajta és az antenna vagy légkondi vezetékeinek is ki kell tudni jönni a házból a tetőn át. Mindezekre a tetőáttörésekre van rendszertartozék, amellyel ezt a feladatot vízzáró módon tudjuk megoldani és így természetesen megőrizzük a zsindely garanciális védettségét.

Ezek a rendszertartozékok gondos tervezéssel, a zsindely tető támasztotta különleges igények a figyelembe vételével készültek. Olyan biztonsági ráhagyások vannak ezekben a rendszertartozékokban, amelyek biztosítják azok tökéletes működését hosszú távon.

Ilyen rendszertartozék használatára lesz szükség a napelem esetében is.

Napelem tartó konzol készlet zsindely tetőhöz

Hogy ne kerülgessük tovább a forró kását, a tartozék, amelyet használva szakszerűen rögzíthetjük a napelemeket a zsindely tetőhöz, a napelem tartó konzol készlet. Ez a három részből álló szerkezet tökéletes rögzítést és ugyanakkor az elengedhetetlen vízzárást is biztosítja a napelem és a zsindely tető számára.

Ez a rögzítési mód leginkább a zsindely felrakásával egy időben beépítve nyújtja az ideális teljesítményt, de használható már meglévő zsindely tetőkön történő, utólagos napelem telepítésre is.

A beépítés lépései

Alapok

Természetesen nem mindegy, milyen módon építjük be a napelem tartó konzol szettet. Meg kell ismerkednünk annak összeállításával, szerkezetével, működésével ahhoz, hogy aztán tökéletesen vízzáró csomópontot tudjunk használatával kialakítani. A napelem konzol készlet három fő részből áll:

  • rozsdamentes acél alaplemez
  • Az alaplemez több, a tető vízzárását segítő jellemzővel bír. Alsó felszínén található egy körkörös gumi tömítő gyűrű, amely távol tartja a vizet a csavar tövétől. A lemez felső oldalán, a csavar behatolási pontja körül a lemez kidomborodik, így biztosítva, hogy az oda esetleg behatoló víz körbe tudja kerülni a csavart és ezáltal távol maradjon annak tövétől.
    FIGYELEM! Az ászokcsavar használata az alaplemez NÉLKÜL azonnali garanciavesztést eredményez!

  • ászokcsavar EPDM tömítéssel
  • Az ászokcsavar 20 cm hosszú. Ezt a csavart KIZÁRÓLAG a szarufákba hajtjuk be! A csavaron található kónuszos EPDM tömítés szorosan beleszorul az alaplemezen található, megemelt lyukba, ezáltal tökéletes vízzárást biztosít.
  • sín tartó adapter
  • A síntartó adapter szolgál a napelemeket tartó alumínium sínváz rögzítésére, tetszőleges pozícióban.

Napelem rögzítés helyének kijelölése

Napelem rögzítése zsindely tetőn - szarufa helyzetének kijelölése

Keressük meg és pontosan jelöljük ki krétavonal kicsapóval a szarufák helyzetét, futási vonalát, azok gerenda közép vonalát. Erre azért van elengedhetetlenül szükség, mert –ahogy korábban már említettük- az ászokcsavarokat és így az egész napelem rendszert megfelelő szilárdsággal csak és kizárólag a szarufákba hajtott csavarok esetén tudjuk rögzíteni.
Ezután –meglévő zsindelyezés esetén- óvatosan lazítsuk fel a letapadt zsindely tagozatokat, azok megsértése nélkül.

Így megkapva a rögzítés függőleges vonalát, csúsztassuk be az alaplemezt a zsindely sor alá, amilyen mélyen tudjuk. Mindaddig toljuk föl az alaplemezt, amíg a csavar behajtására szolgáló kivágás a zsindely tagozatának alsó széléhez nem közelít, maximum 2,5 cm-re. A kivágáson keresztül látnunk kell a krétavonalat, amivel a szarufánk középvonalát jelöltük.

Jelöljük meg ezt a pontot a kerek kivágáson keresztül, mint az előfúrás pontos helyét.

Előfúrás

Az így megjelölt ponton fúrjuk elő az ászokcsavar helyét 7 mm-es fúrószárral, 6 cm mélyen.

Alaplemez tömítése

Fordítsuk meg az alaplemezt és nyomjunk IKO Shingle Stick APP modifikált bitumenes rendszerazonos IKO zsindelyragasztót körbe, az alaplemez szélei mentén. Ez az extra ragasztás további védelmet biztosít a víz behatolásával szemben. Ezzel lezárjuk az alaplemez széleit.

Napelem rögzítése zsindely tetőn - alaplemez szigetelése
Napelem rögzítése zsindely tetőn - ragasztás

Mielőtt a lemezt rögzítenénk, nyomjunk a ragasztóból az előfúrt lyukba is egy keveset, további tömítést adva a rendszerhez.

Alaplemez felszerelése

Ezután az így előkészített alaplemezt helyezzük be a zsindely alá.

Napelem rögzítése zsindely tetőn - alaplemez helyzetének kijelölése

Az ászokcsavar behajtása

Napelem rögzítése zsindely tetőn - ászokcsavar behajtása

Az alaplemez szakszerű telepítése után az ászokcsavar behajtása a következő teendő. Fontos, hogy ne hajtsuk túl, de ne is hagyjuk lazán a csavart. Használjunk 7 mm-es bitfejet a behajtón. Ezt a szerszámot állítsuk 40Nm erősségűre. Ez az a nyomaték, amely tökéletesen biztosítja a csavar behajtását anélkül, hogy túlhúznánk azt.
Az ászokcsavar tövében található gumitömítés a behajtás végével nagyon szorosan a lyukba símul, tökéletesen és hosszú távra lezárva minden behatolási lehetőséget a víz elől.

Ezután az ászokcsavar tövében található hatlapfejű anyacsavar kézi rögzítésére, szorosabbra húzására lesz szükség. Kézi villáskulcs segítségével szorítsunk ezen a csavaranyán 1,5 – 2 teljes fordulatnyit. Ezzel az ászokcsavar rögzítése tökéletesen megtörtént.

Napelem rögzítése zsindely tetőn - ászokcsavar behúzása

Síntartó adapter rögzítése

Napelem rögzítése zsindely tetőn - síntartó konzol rögzítése - zsindely.hu

Utolsó lépésként rögzítsük a sintartó adaptert az ászokcsavar felső részén található két anyacsavar közé. Ennek az adapternek a magassága változtatható. Erre azért van szükség, mert a napelemet tartó alumínium síneknek vonalban kell lenniük. Ezt a síntartó adapter magasságának változtatásával tudjuk elérni.

ÖSSZEFOGLALÁS

A zsindely tető ideális fogadó felülete a napelemes rendszereknek. Bár a zsindely tetőt átfúrni tilos, mert azonnal elveszíti a garanciáját, mégis van olyan rendszer, amelynek segítségével tökéletesen vízzáró módon rögzíthetjük a PV paneleket a zsindelytetőn. Ez a rendszer nem csak biztonságos és stabil rögzítést de évtizedekig tartó vízzárást is biztosít napelemmel tarkított IKO zsindely tetőjének a gyári garancia megőrzése mellett. Ez a rendszer tartozék a napelem tartó konzol készlet 3 darabból álló rendszere.

A fent leírt eljárást lépésenként követheti az ismert videó megosztó portálon az alábbi linkre kattintva: IKO napelem beépítési videó

Amennyiben bármilyen kérdése merülne fel a zsindely tetővel kapcsolatban, akár napelem rögzítésről, akár a zsindely garanciájáról, de bármilyen más témáról is legyen szó, ne habozzon felkeresni minket. Sok évtizedes tapasztalatunkat állítjuk az Ön szolgálatába!

Napelem zsindely tetőn – Beszéljünk róla! Tegye fel kérdéseit lentebb, a komment szekcióban és mi legjobb tudásunk szerint megválaszoljuk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × négy =

Ingyenes házhoz szállítás

450,000.- Ft vásárlás felett!

Visszáru lehetőség

A megmaradt terméket visszavesszük

Akár 30 év garancia…

... benne a híres IKO Platina Időszak!

Biztonságos fizetés

SSL titkosított pénztár